Šta se dešava sa našim organizmom dok smo na moru? Evo kako plivanje i sunce utiču na naše celokupno zdravlje
Evo šta se dešava sa našom kožom dok smo na moru, Foto: Profimedia

šok

Šta se dešava sa našim organizmom dok smo na moru? Evo kako plivanje i sunce utiču na naše celokupno zdravlje

Kupanje u moru može doneti brojne zdravstvene koristi zahvaljujući kombinaciji fizičke aktivnosti, izlaganja suncu i morskoj vodi

Objavljeno:

Evo nekoliko pozitivnih aspekata vezanih za kupanje u moru.

Fizička aktivnost

Plivanje i kretanje u vodi predstavljaju odličan oblik fizičke aktivnosti. Aktiviranje različitih mišićnih grupa pomaže u jačanju mišića, poboljšanju cirkulacije i kardiovaskularnog sistema i jačanju kondicije.

Smanjuje stres

Voda ima smirujući efekat i može pomoći u smanjenju stresa i napetosti. Zvuk talasa i osećaj vode mogu imati opuštajući efekat na telo i um.

Izlaganje suncu

Izlaganje suncu
Izlaganje suncufoto: Olga Rolenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Umereno izlaganje suncu pomaže telu da proizvodi vitamin D, koji je važan za zdrave kosti, imuni sistem i opšte zdravlje.

Koža

Morska voda i so mogu blagotvorno uticati na kožu. So pomaže u pilingu kože, uklanjanju mrtvih ćelija i podstiče obnavljanje kože. Međutim, nakon kupanja, važno je isprati so sa kože kako ne bi izazvala suvoću ili iritaciju.

Disanje i pluća

Plivanje u moru može pomoći u poboljšanju kapaciteta pluća i jačanju respiratornog sistema. Telo mora da prilagodi svoje disanje da bi preživelo u vodi, što može biti od koristi za pluća.

Cirkulacija

Plivanje u moru može pomoći u poboljšanju kapaciteta pluća i jačanju respiratornog sistema
Plivanje u moru može pomoći u poboljšanju kapaciteta pluća i jačanju respiratornog sistemafoto: Profimedia

Hladna voda može da stimuliše cirkulaciju jer telo reaguje na nagle promene temperature povećanjem protoka krvi na površini tela. Ovo može poboljšati protok kiseonika i hranljivih materija do ćelija.

Zabava i opuštanje

Aktivnosti na vodi, kao što su plivanje, skakanje talasa ili ronjenje, mogu pružiti osećaj zabave i avanture, što može doprineti emocionalnom blagostanju i opuštanju.

Ko treba da bude pažljiv?

Važno je napomenuti da osobe sa određenim zdravstvenim stanjima ili alergijama mogu biti osetljive na morsku vodu, so i sunce i treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što se upuste u duže i intenzivnije kupanje u moru. Takođe, važno je poštovati bezbednosna pravila na plaži iu vodi kako biste izbegli povrede ili opasnost.

Bonus video:

20:21

POPODNEVNI DNEVNIK 02.07.2024

(Espreso / b92 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.